Istoric

În 1986, Pierre Romeyer, unul dintre cei mai buni bucătari ai Belgiei, a devenit conştient de riscurile abuzurilor alimentare. Cu prietenul lui Paul Bocuse, el a contactat alţi bucătari renumiţi, pasionaţi de profesia lor din toate ţările europene: Wegner Vogel din Suedia, Gualtiero Marchesi din Italia, Juan Mari Arzak din Spania, Cas Spijkers din Ţările de Jos, Myrtle Allen din Irlanda, Arne Fusager din Danemarca, Eckart Witzighann din Germania, Michel Da Costa din Portugalia, René Jacquemin din Luxemburg, David Miller din Regatul Unit şi alţii pentru a înfiinţa Asociaţia Euro-Toques International.

Preşedintele Comisiei Europene, la acel moment, dl. Jacques Delors, a recunoscut în acelaşi an Asociaţia Euro-Toques International ca un lobby pentru apărarea Calităţii Alimentaţiei.

În fiecare ţară, au fot înfiinţate birouri naţionale şi toţi aceşti bucătari resping standardizarea în domeniul alimentar şi susţin respectarea diversităţii. Gastronomia Europeană trebuie să rămână un mozaic de gusturi şi culori cu scopul de a menţine pe deplin farmecul său. Această problemă culturală fundamentală se prezintă ca o identitate a noastră. Ne putem mândri ca ţările extra-europene s-au inspirat din gastronomia europeană, fiind apreciată ca un patrimoniu al tuturor ţărilor de pe mapamond.

Împreună ei au decis să «Acţioneze pentru a nu suferi».

Preşedinţii succesivi ai Euro-Toques International

Romeyer Pierre: Belgia (1986-1990)
Paul Bocuse: Franţa (1990-1994)
Allen Myrtle: Irlanda (1994-1997)
Lars «Pluto» Johansson: Suedia (1997-2000)
Gualtiero Marchesi: Italia (2000-2003)
Subijana Pedro: Spania (2003-2006)
Dijsselbloem Fred: Olanda (2006 -2009)

Rameau Daniel: Luxembourg (2009 -)

ASOCIAŢIA EURO-TOQUES ROMÂNIA este membră a EURO-TOQUES INTERNATIONAL şi a fost înfiinţată fără scop patrimonial, cu scop filantropic, ştiinţific şi pedagogic, în condiţiile şi cu respectarea prevederilor OG 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii.
“Asociatia Euro-Toques Romania”, este persoană juridică de drept privat, având toate drepturile şi obligaţiile prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000, iar principalele sale scopuri sunt:

  • menţinerea şi îmbunătăţirea standardelor culinare prin gruparea unor specialişti din sectorul de productie culinară şi de cofetarie-patiserie
  • promovarea şi cunoaşterea tehnicilor şi tehnologiilor moderne de producţie
  • creşterea competentei profesionale, ridicarea nivelului de competenţe şi a prestigiului profesiilor din acest sector.

Obiectele de activitate şi obiectivele asociaţiei noastre sunt :

  • promovarea formării de bucătari europeni
  • formarea continuă a membrilor, prin participarea la conferinţe, seminarii, stagii de formare profesională, specializări, călătorii de studii
  • descurajarea şi impiedicarea utilizării produselor şi a materiilor prime complementare care ar putea fi nocive pentru consumatori
  • păstrarea şi promovarea tradiţiilor de artă culinară din diferitele regiuni ale ţării, prin reţete şi prezentări tradiţionale
  • urmărirea îmbunătăţirii calităţii produselor alimentare prin informarea opiniei publice
  • sprijinirea organizării de concursuri profesionale, expoziţii, conferinte etc.

Activitatea noastră se afla sub egida Codului de onoare al Asociatiei Euro-Toques International, cod adoptat în 4 Septembrie 2006 şi ale cărui obiective principale sunt :

  • respectarea diversităţii tradiţiilor din ţările Europei
  • susţinerea unei alimentatii sanatoase bazata pe utilizarea produselor de calitate

La randul lor, conform aceluiasi Cod, bucatarii Euro-Toques , membrii ai asociatiei :

  • intretin relatii bune unii cu ceilalti şi prezintă consumatorilor o imagine unitară a asociaţiei.
  • garantează respectarea aceloraşi principii de către toţi membrii în toată Europa
  • împărtăşesc bunele practici colegilor din cadrul asociaţiei
  • protejează produsele şi retetele tradiţionale, astfel menţinându-se diversitatea moştenirii culinare europene şi perenitatea produselor regionale
  • garantează diversitatea gusturilor şi varietatea ingredientelor şi prezintă consumatorilor o alimentaţie sănătoasă şi un aport nutritiv echilibrat.

În continuare vă supunem atenţiei şi câteva din evenimentele Euro-Toques International, la care Asociaţia noastră a participat:

  1. Deschiderea oficială a evenimentului Open Days Bruxelles - 2008, în care membrii Euro-Toques implicaţi în această acţiune au prezentat moştenirea culinară europeană a regiunilor din care provin, printr-o promenadă a gastronomiei Euro-Toques, gătind preparate tradiţionale celor 1700 de parlamentari prezenţi.
  2. În perioada 23-27 octombrie 2008 a avut loc la Torino cea de-a 8-a ediţie a Salone del Gusto, un eveniment de mare anvergură organizat de Asociaţia Slow Food şi Primaria oraşului Torino. Cei doi reprezentanţi ai României, Fatol Ion şi Pop Adrian - maeştri în arta culinară, s-au alăturat acţiunii „Rendez-vous a Table” unde şi-au etalat talentul, oferind un meniu tradiţional românesc pentru 70 de invitaţi. Meniul a cuprins preparate realizate după reţete variate, pe bază de ingrediente naturale, combinate cu alimente de origine locală, oferite de organizator.
  3. 2009 - “Ingrediente proaspete în obtinerea unei hrane sanatoase pentru copii” - program dedicat părinţilor pentru a pregăti o hrană sănătoasă copiilor şi pentru a le oferi o educatie cât mai bună în privinţa alimentaţiei. Membrii Euro-Toques România au fost prezenţi în şcolile din 4 mari oraşe ale ţării, realizând demonstraţii culinare cu ingrediente ecologice şi elaborând reteţe pentru copii, cu scopul luptei împotriva bolilor cauzate de o alimentaţie nesanatoasă: boli cardio-vasculare, diabet, obezitate.
  4. 12-16 Ianuarie 2009 - “Conceptions 2009”, Sofia, Bulgaria. Acest eveniment a inclus Adunarea Generală Euro-Toques International (13 ianuarie), la care a participat şi domnul presedinte Euro-Toques România - Burtea Dumitru şi competiţia gastronomică “Haute Cuisine” (14-15 ianuarie) unde Asociaţia a fost reprezentată de doi MAC: Bercea Ştefan şi Florescu Ioan, care au prezentat preparate tradiţionale românesti, dar moderne. Din delegaţie a mai facut parte şi domnul Liviu Iliescu şi alţi specialişti bucătari din ţară.
  5. 30 octombrie-1 noiembrie 2009 - Concursul culinar al elevilor din Dobritch, Bulgaria, desfăşurat în Palatul de Cultură al Institutului European de Gastronomie. Preşedintele Euro-Toques Romania, domnul Burtea Dumitru a prezidat juriul, fiindu-i alături şi domnul maestru în arta culinară - Man Robert. Dedicat tinerilor bucătari cursanţi în şcoli profesionale, concursul a avut un nivel profesional ridicat, prin prezentarea realizată de catre cei mai iscusiţi elevi.
  6. 26-28 martie 2010 - Expopan Târgu Mureş. Maeştrii în Arta Culinara - membrii Euro-Toques România - au fost prezenţi la jurizare, demonstraţii şi expoziţii.
  7. 10 Mai 2010, la Bruxelles, a avut loc Consiliul de Administraţie şi Reuniunea Comitetului Alimentar Euro-Toques International, în cadrul căruia s-a discutat despre:
  • măsurile drastice HACCP cu privire la siguranţa alimentelor, producătorii artizanali neputând să-şi valorifice produsele;
  • lupta contra organismelor modificate genetic, incurajând produsele biologice;
  • lista produselor aflate în pericol de dispariţie.
  1. În data de 28 Septembrie 2010, la sediul Euralia din Bruxelles, a avut loc Consiliul de Administraţie al Euro-Toques International, în cadrul căruia este important de mentionat: studiul proiectului privind întâlnirea cu deputaţii europeni, întalnire la care fiecare ţară a prezentat un produs sau o reţetă din zona sa, care este în pericol sau pe cale de dispariţie. Deasemenea evenimentul a fost însoţit şi de o seară de gală cu ocazia împlinirii a 24 de ani de existenţă a Euro-Toques Belgia celebraţi printr-un meniu festiv deosebit şi acordarea de premii onorifice.
  2. În data de 9 Noiembrie 2010, la Bruxelles s-a organizat un dejun-dezbatere, având ca invitaţi deputaţi europeni implicaţi în probleme de alimentaţie, cu scopul de a sublinia faptul ca arta gastronomică tradiţională, specificităţile sale şi produsele artizanale trebuie păstrate. Reprezentanţii Euro-Toques International au sensibilizat deputaţii referitor la :
  • metodele de producţie tradiţionale, competenţele şi produsele europene ocrotite prin lege în materie de securitate alimentară;
  • poluarea mediului;
  • implicarea acestei asociaţii în politica UE şi a legislaţiei sale, sprijinind alimentatia de calitate şi agricultura în general, şi în orice iniţiative susceptibile de a avea un impact asupra producătorilor şi marilor chef- bucătari din Europa