Cine suntem?

Apărarea Patrimoniului Culinar European: un obiectiv pentru un mod de viaţă sănătos.

Niciodată o asociaţie ca Euro-Toques nu a fost mai îndreptăţită sau mai necesară decât astăzi.

CINE SUNTEM NOI ?

Euro-Toques International (ETI), Comunitatea Europeană a elitei maeştrilor bucătari are peste 4000 de bucătari şi maeştri bucătari din Europa şi din lume, fiind creată în 1986 în jurul mai multor « nume consacrate », de către Pierre Romeyer şi Paul Bocuse> - vizionari care erau deja conştienţi de riscurile abuzurilor alimentare. Acum este un grup internaţional cu sediul la Bruxelles, prezidat de Daniel Rameau (Luxemburg). Biroul Internaţional coordonează o reţea de 18 birouri naţionale, aflate în cele 18 tari membre. ETI este un mijloc de promovare a celor mai bune produse alimentare reglementate de instituţiile naţionale şi europene. Toţi membrii aderă la un cod de onoare (cod voluntar), prin care aceştia se angajează să promoveze calitatea şi tradiţiile culinare ale fiecărei ţări şi regiuni ale Europei.
Statutul Asociaţiei, publicat în Monitorul belgian, reglementează organismele de luare a deciziilor şi structurile de lucru:
Un Preşedinte este ales o dată la trei ani.
Adunarea Generală are loc o dată pe an.
Consiliul se întruneşte de trei ori pe an.
Comitetul de lucru întocmeşte dosare şi strategii în conformitate cu orientările europene.
     * Comitetul partenerilor
     * Comitetul Alimentar şi Siguranţa Alimentelor


Principalele obiective ale Euro-Toques International sunt :
-Politica de sănătate (educaţie, copii)
-Susţinerea produselor proaspete şi de calitate ;
-Biotehnologie (Organisme Modificate Genetic) - promovarea metodelor organice şi tradiţionale de producţie specifice anumitor regiuni ca o formă de procurare a produselor de calitate ;
-Informarea consumatorilor: etichetare şi restaurant
-HACCP (flexibilitate administrativă)
-Producerea Foie gras în mod tradiţional ameninţată de Uniunea Europeană
-Comunicarea, informarea şi apărarea moştenirii gastronomice europene
-Educaţia şi formarea tinerelor cadre, în concordanţă cu Carta ETI
-Educarea şi emanciparea clienţilor, prin acţiunile organizate de bucătarii membrii ETI


CE NE DORIM?

Ne dorim să fim recunoscuţi de către Instituţiile Europene ca un mijloc responsabil pentru:
     * Protejarea Calităţii şi Aromelor culinare.
     * Promovarea Know-how-ului maeştrilor bucătari.
     * Facilitarea schimburilor între maeştrii bucătari europeni, prin acţiuni având teme concrete.
     * Perpetuarea culturilor şi tradiţiilor gastronomice.
     * Protejarea speciilor şi a produselor pe cale de dispariţie.
     * Conştientizarea consumatorilor, prin educare şi prin bune obiceiuri alimentare.
     * Încurajarea tinerei generaţii în alegerea acestei profesii, oferindu-le şansa de a studia în şcoli de înalt nivel, urmând perfecţionarea în instiţutii superioare de gastronomie.
     * Promovarea ingredientelor naturale, de sezon, prin asigurarea de alimente sănătoase în ceea ce priveşte aditivii chimici din produsele alimentare (“ Ingrediente proaspete pentru o alimentaţie sănătoasa ”)
     * A nu compromite sănătatea, prin intermediul unor metode noi, care sunt de natură să genereze un risc pentru aceasta sau pentru a modifica gustul alimentelor.
     * Realizarea unui angajament în favoarea etichetării şi informării corecte, cu scopul de a oferi consumatorilor informaţii relevante, necesare pentru a face alegeri responsabile.
     * Protejarea moştenirii gastronomice europene, respectand diversitatea, originea şi specificul acesteia.


UN BIROU PERMANENT ÎN BRUSSELS în slujba cauzei noastre comune, ne permite:

     * Să avem o mai mare prezenţă în Instituţiile Europene, oferind acestora informaţii precise despre scopul asociatiei.
     * Să acţionăm direct cu oameni de decizie şi politicieni la nivel european.
     * Să facem parte din reţeaua de contacte a Comisiei Europene, Consiliului de Miniştri, Parlamentului European şi Comitetului Regiunilor Europene.
     * Să coordonăm acţiunile de promovare a diversitaţii culinare, prin intermediul birourilor naţionale.
     * Sa avem o revista de specialitate, ce cuprinde agenda profesionala a ţarilor membre.
     * Sa organizam schimburi de experienţa intre tinerii bucatari.
     * Sa organizam acţiuni şi demonstraţii practice de promovare a bucatariei tradiţionale din fiecare ţara membra.
     * Dorim ca “Open Days” sa devina un eveniment important, cu impact internaţional, prin participarea ţarilor europene care inca nu au aderat la Euro-Toques Internaţional.
     * Sa mediatizam “Bocuse d'Or” - eveniment unic realizat de fondatorul Euro-Toques Interational Paul Bocuse.